پرسش و پاسخ

پاسخ به سوالات فنی

پرسش
پاسخ
سوال: 1.شركتهايي غير ايراني مهم كه به جمهوري آذربايجان سيمان صادر مي‌كنند چه شركتهايي هستند؟ 2.دليل استفاده آذربايجانيها از سيمان ايراني چه هست؟ پاسخ: در آذربایجان بیشتر از سیمان تولیدی توسط کارخانجات ترکیه ای استفاده می شود. علت استفاده از سیمان ایران بیشتر به دلیل قیمت مناسبتر و کیفیت مطلوبتر می باشد.

کارشناسان سایت سیمان

سوال: لطفا در مورد ترکیب سیلپبس آسیاب های گلوله ای به من اطلاعاتی بدهید پاسخ: با سلام در رابطه با گلوله های سیلپبس به استحضار می رساند کاربرد و مشخصات این گلوله ها در برخی آسیاها و بسته به شرائط آن آسیا می باشد ولی به طور کلی این گلوله تا 28 یا 30 در صد کرم دارند.

کارشناسان سایت سیمان

سوال: 1) میزان وزن و انالیز ساختار گلوله مصرفی در آسیاب های گلوله ای در صنعت سیمان کشور 2)تامین کننده های گلوله در کشور 3)قیمت تمام شده هر تن گلوله پاسخ: احتراما پاسخ سئوالات مربوط به گلوله های آسیاهای سیمان را به شرح ذیل به اطلاع می رساند: 1) وزن گلوله های فولادی در آسیاهای سیمان تابع ابعاد و ظرفیت آسیا و میزان درصد پرشوندگی و ... می باشد. مثلا شرکت TKF برای آسیای سیمان با ابعاد 4.4X14.25 متر میزان گلوله مورد نیاز را 256 تن و شرکت SKET آلمان برای آسیای سیمان با ابعاد 4.4X14 متر میزان گلوله لازم را 251 تن اعلام نموده اند. گلوله فولادی به صورت فولاد پر کرم می باشد که میزان کرم حدود 12 تا 17 درصد و میزان نیکل حدود نیم درصد می باشد. سختی گلوله فولادی نیز در حدود 55 تا 65 راکول C می باشد. 2) از سازندگان معتبر ایرانی شرکت ایران ذوب می باشد که در منطقه صنعتی اشتر جان اصفهان فعالیت داشته و گلوله های فولادی برای عمده آسیاهای سیمان کشور را تامین نموده است. 3) قیمت هر تن گلوله تابع قیمت جهانی کرم و نیکل و ... می باشد که با تماس با شرکت های سازنده مانند ایران ذوب می توان این قیمت را دریافت نمود.

کارشناسان سایت سیمان

سوال: آيا براي داخل دودكش اصلي كوره اي كه داراي برج خنك كن است(دماي گاز حاكثر150 درجه سانتيگراد) آجركاري حتمي ميباشد.دلايل آن چيست؟

پاسخ: با تشکر از سوال شما، پاسخ ما به این شرح است: اگر دمای گاز 150 درجه است نیازی به برج خنک کن نیست . درصورت شرایط اضطراری که درجه حرارت به 200 برسد دودکش با جنس اس تی 37 قابلیت تحمل این حرارت را به مدت 3 ساعت دارا می باشد.

کارشناسان سایت سیمان

سوال:آیا تغییر سوخت از مازوت به گاز در کوره سیمان تاثیری روی پایداری کوتینگ یا تغییر محل منطقه پخت دارد؟ این تغییرات چگونه است؟
پاسخ : پایداری کوتینگ در داخل کوره به نوع سوخت بستگی ندارد بلکه به شرایط بهره برداری بستگی دارد. البته با توجه به عدم وجود گوگرد در گاز ضخامت کوتینگ در زمانیکه از گاز استفاده می شود کمتر خواهد بود. همچنین منطقه پخت به ناحیه قرار گرفتن مشعل در داخل کوره و تا اندازه ای به فرم شعله بستگی دارد

کارشناسان سایت سیمان
سوال: علت تشکیل گلوله در کوره های سیمان چیست؟
پاسخ: از مهمترین عوامل تشکیل گلوله در کوره های سیمان افزایش میزان AL2O3 و یا همان مدول آلومینیم می باشد . این مدول در حدود 1.1 الی 1.12 می باشد که افزایش حالت بهینه تا حد 1.35 و یا 1.3 باعث ایجاد گلوله خواهد شد . البته افزایش زیاد آن تا حد 1.45 از احتمال ایجاد گلوله می کاهد ولیکن باعث تغییر در تیپ سیمان تولیدی خواهد شد.

کارشناسان سایت سیمان
سوال: اطلاعات درباره وب کات سوزنی
پاسخ: از این دستگاه جهت تست گیرش سیمان استفاده می گردد، که در ان ابتدا با استفاده از ماله استاندارد و پودر سیمان تولید شده، مخلوط سیمان تولید شده و در این دستگاه قرار می گیرد سپس سوزن استاندارد این دستگاه بر روی سطح سیمان تنظیم می گردد . گیرش اولیه و گیرش نهائی سیمان اندازه گیری می گردد.

کارشناسان سایت سیمان
سوال: بهترین روش تخلیه مازوت از تانکر در شرایط سرمای شدید چه روشی می باشد؟
منصور اسدی
پاسخ: مناسبترین روش، تزریق بخار آب هنگام پرکردن تانکر، استفاده از اطاق پیش گرم و استفاده از روغن داغ در مسیر لوله های تخلیه می باشد.

کارشناسان سایت سیمان
سوال: آیا کتاب یا مرجعی و یا استانداردی وجود دارد؟


پاسخ: مرجع استانداردی برای محاسبه میزان وزنه کشش الواتور موجود نمیباشد و معمولا شرکتهای سازنده الواتور با توجه به مشخصات فنی سیستمهای خود مقدار این وزنه را مشخص می نمایند و لیکن ظرفیت نیروی لازم جهت انتقال و میزان مصرف موتورها قابل محاسبه می باشد

کارشناسان سایت سیمان
سوال: آیا سرباره ذوب آهن در صنعت سیمان کاربرد دارد؟ لطفا راهنمائی کنید.

ایمان شاکری
پاسخ: در برخی از کارخانجات سیمان مانند سیمان سپاهان از سرباره بعنوان یک ماده افزودنی در آسیاب جهت تولید سیمان سرباره استفاده می گردد.

کارشناسان سایت سیمان
سوال: آیا برای اندازه گیری فازهای کلینکر به صورت مستقیم (نه با استفاده از محاسبات بوگ) روشی شیمیائی می شناسید؟
مینا محمدی
پاسخ : خیر، معمولا با استفاده از روش تیتراسیون و یا با استفاده از XRAY آنالیز مواد بدست آمده و با توجه به روابط مربوطه فازهای کلینکر محاسبه می گردد.
سوال: آیا جهت طراحی آسیابهای گلوله ای مرجع و یا استانداردی وجود دارد؟
آقای فرهاد ایزدی

پاسخ : در مورد طراحی آسیابهای گلوله ای مراجع و استانداردهای زیادی وجود دارد . یکی از این منابع کتاب Cement Data Book است که در آن طراحی آسیابهای گلوله ای بطور کامل شرح داده شده است و مواردی مانند محاسبه توان مورد نیاز – سرعت گاز ، مقدار و قطر گلوله در هر خانه و سایر پارامترهایی که در طراحی آسیابهای مورد نیاز است ، در آن ذکر شده است.

کارشناسان سایت سیمان

سوال: شیب مجاز نوارهای کفکش ؟
پاسخ : اگر منظور از نوارهاي كفكش همان اسكراپر باشد در اين صورت شيب مجاز، به سايز و دانه بندي مواد و همچنين شكل و فرم اسكراپر ، بستگي خواهد داشت. بطور كلي در سيستم هاي انتقال مواد در سطوح شيبدار مهم آن است كه در چنين انتقال، برگشت مواد وجود نداشته باشد

کارشناسان سایت سیمان

سوال: 1- آیا در کارخاتجات سیمان تجهیزات اندازه گیری گازهای آلاینده هوا وجود دارد ؟
در صورت وجود چه گازهایی را در چه دوره زمانی اندازه گیری می کنید؟
آقای رضا صمدی

پاسخ :  در کارخانجات سیمان از دو نوع آنالیز استفاده می گردد:
1) آنالیزر اندازه گیری گاز CO
، O2 ، CH4
این دستگاه در قسمت ورودی کوره و خروجی از پیش گرم کن نصب می گرددو بصورت پیوسته این مقادیر را به اطاق کنترل ارسال می کند تا در راهبری کوره استفاده گردد.
2) آنالیزرهای گازهای CO ، O2 ، NOX
این دستگاه در خروجی از دودکش اصلی نصب می گردد تا درصد گازهای مورد نظر را بصورت پیوسته اندازه گیری نمایند. مقادیر اندازه گیری شده در اطاق کنترل قابل رؤیت خواهد بود تا در صورت افزایش این مقادیر از حد مجاز، اپراتور نسبت به انجام اقدامات اصلاحی اقدام نماید.
لازم بذکر است این دستگاهها همواره توسط سازمان محیط زیست کنترل می گردد.

کارشناسان سایت سیمان


مهندس منوچهر بکائيان - مهندس علی سهيل نادر نقل : با اجازه از فصلنامه پیک سيمان

سوال: در کارخانه ما علیرغم مناسب LSF بودن در خوراک کوره، مصرف ویژه حرارتی سیستم در پاره ای موارد کاهش زیاد می یابد که علتی برای آن متصور نمی باشد، لطفا راهنمائی بفرمائيد.

پاسخ: در چنين مواردی معمولا با فرض ثابت و يکنواخت بودن شرايط بهره برداری، ریشه موضوع در قسمت معدن کارخانه می باشد. در بعضی کارخانجات مواد اولیه آلوده به مواد کربنی و رگه های سوختی می باشد، که انجام آنلیز روی مواد اوليه مشخص می گردد. عوامل سوختی و مواد کربنی خود داری پتانسیل لازم برای ایجاد گرما و لذا نوعی کاهنده بار حرارتی توسط سوخت مصرفی می باشند.
سوال: برای بالا بردن ظرفیت آسیابهای مواد خام و یا سیمان چه راهکارهائی را پیشنهاد می نمائید؟
پاسخ: در مورد آسیاب های مواد خام بهترین راه کار بکارگیری سیستمهای سپراتورهای راندمان بالا ضمن اصلاح سایر تجهیزات جانبی مانند لیفترها و گلوله های شارژ می باشد، استفاده از سیستم پیش کراشر نیز می تواند برای کارخانجاتی که با مواد خشک سروکار دارند، مفید باشد. این کار عمدتا برای آسیاب های گلوله ای مواد خام موثر می باشد.
در مورد آسیابهای سیمان باید گفت که قراردادن سیستم پیش خردایش مانند رولپرس و همزمان با آن نصب سپراتورهای راندمان بالا و اصلاح شارژ و سیستم رزه های داخلی آسیاب می تواند گاه تا 100% ظرفیت آسیاب را افزایش دهد. این کار چه از طریق تجربی و چه بر اساس روابط و ضرایب علمی به ثبوت رسیده است.

سوال: مضرات ناشی از توليد CO در کوره های سيمان چيست؟

پاسخ: سوختهای فسیلی (گاز، مازوت و زغال سنگ) و نيز ديگر سوختها محتوی مقادیر قابل ملاحظه ای کربن بوده که در ترکيبات بسيار متنوع در اين سوختها دطده می شود. کربن در احتراق کامل به گاز دی اکسید کربن تبدیل شده و انرژی  حرارتی سوخت و مربوط به کربن در اين حالت کاملا ازاد می شود. اگر احتراق کامل انجام نگردد و درصدی گاز ايجاد شود زيانهائی به شرح ذيل به همراه خواهد داشت:
1-اتلاف انرژی حرارتی: هر نرمال مترمکعب گاز CO محتوی 2878 کیلوکالری بوده و لذا چنانچه غلظت گاز در دودکش برابر 1/0 درصد باشد در ان صورت انرژی قابل ملاحظه ای در هر ساعت تلف خواهد شد که مقدار آن به طرِق ذيل قابل اندازه گيری است.
نرمال متر مکعب حجم گاز دودکش در ساعت 1000.000 ، غلظت گاز CO 1/0%
نرمال مترمکعب در ساعتCO   1000=1.000.000 * 1/0%
اتلاف حرارتی  kcal/h   2.878.000 = 2878 * 1000
اگر ارزش حرارتی گاز طبيعی را 900 کيلوگرم بر نرمال مترمکعب در نظر بگيريم اتلاف حرارتی ناشی از توليد 1/0 درصد گاز در دودکش معادل از دست دادن 7/319 نرمال مترمعکب در ساعت گاز طبيعی می باشد.
7/319 = 9000 / 2878000

2-دومين زيان ناشی از ناقص سوزی به لحاظ توليد گاز CO مسائل زيست محيطی می باشد زيرا خود گاز CO یکی از گازهای گلخانه ای بوده و به علاوه برای جبران اتلاف فوق می باید سوخت بیشتری مصرف کرد و در نتیجه آلودگی زیست محیطی بیبشتری خواهیم داشت.
3-سومين زیان توليدCO
البته در صنعت سیمان خطر انفجار ناشی از تجمع آن در الکترو فيلتر بوده که جهت جلوگیری از انفجار فیلتر از مدار خارج و پخش غبار خواهیم داشت.
سوال: در کارخانه سیمان ما، علیرغم پایین بودن نسبی درصدهای اکسیدهای چرخه ای، مشکل گرفتگی بويژه در بخش ورودی کوره و رایزر پایپ وجود دارد علت چیست؟
پاسخ: محدوده های تعیین شده برای اکسیدهای چرخه ای معمولا برای شرایط عادی بهره برداری و طراحی های مناسب کاربرد دارد. اما شرایطی هم وجود دارد، که علیرغم مناسب بودن درصد این اکسیدها باز هم مشکل گرفتگی حادث می گردد. از جمله مهم ترین آنها می توان به بالا بودن سرعت گاز در انتهای کوره و پایین پیش گرمکن اشاره نمود. حد مجاز سرعت در ورودی کوره 10 میباشد. با افزایش سرعت به بالاتر از آن، معمولا اين گرفتگی ها تشدید می گردد. مصرف فرآورده های نسوز ضدگرفتگی مانند انواع باند Sic
یا انواع بارور شده یا سیلیس مذاب می توانند در کاهش این پدیده موثر باشند.

سوال: آیا امکان دارد که ايده ای در مورد سرعت گاز، افت فشار، ... در بخشهای مختلف خط توليد سيمان و البته عمدتا بخش پخت بدهيد
پاسخ: شروع حرکت هوا + گازهای احتراق، از داخل خنک کن کولر می باشد که پس از ورود به کوره با گازهای احتراق مخلوط می گردد. هوا در انتهای خروجی کوره سرعت چندانی ندارد(حدود چند متر بر ثانیه) ولی پس از اختلاط با گازهای احتراق در انتهای ورودی کوره(محل اتصال به رايزرداکت) به حدود 150m/s می رسد. پس از آن بسته نوع طرح پيشگرمکن و کلساينر سرعتها متفاوت خواهد بود. این سرعت در طبقات مختلف پيشگرمکن بين 15 و 20 متر بر ثانيه در تغيير می باشد. در داخل کانال هوای ثالث نيز سرعت هوا بين 15-25 متر بر ثانيه می باشد. آنچه که بايد مورد توجه قرار گيرد اين است که سرعت گاز نبايد لزوما خيلی بالا باشد زيرا باعث افزايش افت فشار و برگشت شديد غبار می می گردد. افت فشار نيز برای بخش کوره حدود 2-5 ميلی بار يعنی کمترين ميزان برای هر طبقه پيشگرمکن حدود 10-15 ميلی بار بوده که برای کل سيستم حدود 50-60 ميلی بار خواهد بود.
سئوال: ارزیابی مصرف انرژی حرارتی مواد در سیستم پخت سیمان چگونه می باشد؟
پاسخ: در این مورد روابط و ضرايب و روشهای گوناگونی و جود دارد. بدیهی است که مواد با توجه به دانه بندی ، وضعیت مینرالی و مقدار آبهای فیزیکی – شیمیایی (تبلور) و يا حضور اکسيدهای چرخه ای از یک طرف و نوع سیستم پخت و فرایند تولید از طرف دیگر دارای انرژی حرارتی مصرفی متفاوتی می باشد. ساده ترين روش برای اين ارزيابی ، رابطه زير می باشد:   48/6 + O S Al R 11/4 = kg clinker) / kcal ) انرژی حرارتی تئوری ( O S Mn R + O S Fe R ) 59/0- SiO R 116/5 – CaO 65/7+ MgO   در اين رابطه درصد اکسیدها پس از کسر افت وزنی حرارتی ( بر مبنای وزن کلینکر) احتساب میگردد.
سئوال: وجود یا عدم وجود کلساينر چه تاثیری در مقدار مجاز اکسیدهای چرخه ای ( Cl , Na R O , K R O, SO S ) در سیستم پخت سیمان دارد؟
پاسخ: در اين مورد ديدگاهها متفاوت است. آنچه که مسلم است وجود کلساینر در سیستم پخت با توجه به مصرف بیش از 50% سوخت در آن باعث تغییر توزیع حرارتی در کوره و افزایش درجه حرارت در انتهای آن ( بخش ورود مواد) می گردد. لازم به ذکر است که مقادیر زیر مجموع مقادیر موجود در مواد و سوخت می باشد. الف_ قلیاییها – مقدار مجاز قلیاییها بر مبنای معادل سدیم ( K R O 658/0 + , Na R O ) در کوره های بدون کلساینر حداکثر6/0 اعلام شده است. در صورت وجود کلساینر امکان خروج آنها همراه با کلینکر به علت کاهش دما در بخش خروجی افزایش می یابد. لذا در این حالت می توان حداکثر مجاز آنها را معدل 1≥ N اعلام کرد. در پاره ای منابع مقدار 5/1- 1 نیز اعلام شده است. ب_ گوگرد- رفتار گوگرد نیز همانند قلیاییها میباشد. مقدار مجاز اعلام شده برای SO S برای سیستمهای با کلساینر 2/1- 8/0 و برای سیستمهای ساده 6/1-1 اعلام شده است. ج_ کلر- مقدار مجاز اعلام شده برای کلر با توجه به عدم امکان خروج آن از سیستم پخت به همراه کلینکر 015/0 % برای سیستمهای مجهز به کلساینر و 023/0 برای سیستمها ساده می باشد.این درصها بر مبنای خوراک کوره ( کلسینه نشده) می باشد.
سئوال: در ارزیابی حداکثر ظرفیت در یک کوره دوارپخت سیمان ، چه معیاری وجود دارد؟
پاسخ: در ارزیابی حداکثر ظرفیت کورههای دوار سیمان معمولا دو ظرفیت ویژه زیر به کار میرود:   الف_ ظرفیت ویژه حجمی روزانه: تن بر متر مکعب در روز ، بر مبنای حجم داخلی مفید کوره ( پس از کسر ضخامت آسترنسوز). معمولا حداکثر مجاز برای این ظرفیت ویژه m³ . day / t 5/4 می باشد. که در هر مورد ، از طرف سازندگان اعلام می گردد. ب_ بار حرارتی در واحد سطح مقطع مفید کوره: کلیو کالری بر متر مربع در ساعت ، بر مبنای سطح مقطع مفید کوره ( پس از کسر ضخامت آسترنسوز) معمولا در ارزیابی حداکثر مجاز این پارمتر نوع آجر نسوز مصرف شده اهمیت دارد.در صورت مصرف بهترین نوع آجر نسوز میتوان حداکثر مقدار مجاز آنرا kcal / m².h 10× 7 در نظر گرفت.
سئوال: منشا کلرورها در سیستم پخت سیمان چیست؟
پاسخ: جدا از مواد اولیه سیمان به ویژه رسها ، مارلها، و سنگهای آهکی که کم و بیش منبع کلرورها به سیستم پخت می باشند، آب مصرفی در بخشهای آسیاب مواد خام و برج خنک کن عمده ترین منشا ورود کلرورها به سیستم پخت سیمان هستند. به همین خاطر است ، که در آنالیز شیمیایی مواد جمع شده در زیر برج خنک کن و الکتروفیلترها معمولا درصد کلرورها بسیار زیاد است.
سئوال: در ارزیابی نوسانات کیفی خوراک کوره سیمان ، چگونه عمل نماییم؟
پاسخ: ساده ترین راه ارزیابی از طریق درصد تیتراسیون ( Total Carbonate ) یا LSF می باشد. با محاسبه انحراف استاندارد تیتراسیون خوراک کوره ، حداکثر مقدار آن باید کمتر یا مساوی با 2/0 باشد. این پارامتر در مورد LSF حداکثر 1 اعلام شده است.
سئوال: راندمان اختلاط سالنهای خاک چگونه برآورد می گردد؟
پاسخ: روش کار بدین صورت است : انحراف استاندارد پارامترکیفی مورد نظر ( مثلا LSF ) در نمونه های ورودی ( Stacker ) و خروجی ( Reclaimer) را محاسبه می نماییم. انحراف استاندارد نمونه های ورودی را بر خروجی تقسیم می نماییم نتیجه باید حداقل 3 باشد.
سئوال: در نسوز کاری- عایق کاری بدنه های فلزی سیستمهای گرمایی، ضخامت لایه عایق- نسوز چقدر باید باشد؟
پاسخ: هرچه بیشتر بهتر. اما جدا از سنگین شدن آستر نسوز ؛ عایق و هزینه بالای آن ، از آنجا که در درجه حرارت کمتر از نقطه شبنم، امکان ایجاد رطوبت بر روی بدنه فلزی وجود دارد، لذا باید سعی نمود درجه حرارت بدنه همواره بالاتر از نقطه شبنم باشد. این درجه حرارت در سیستمهای پخت سیمان معمولا بین 60-50 درجه می باشد.
سئوال: جویبار آتشین ( Red River ) در خنک کنهای گریت کوره های سیمان چیست؟
پاسخ: عدم توزیع صحیح هوای خنک کن در زیر گریتها علت اصلی تشکیل جویبار آتشین می باشد، با فرض وجود حدود 1 متر بین محور کوره و گریت ، معمولا دانه های درشت کلینکر دورتر از محور گریت و دانه های ریز کلینکر نزدیکتر به محور گریت بر روی آن می ریزند. با توجه به سهولت عبور هوای خنک کن از بستر دانه های درشت و لذا خنک شدن بهتر آن ، معمولا بخش دانه های ریز بر روی گریتها به شکل جویبار آتشین در می آید. سئوال- با توجه به اینکه مقاومتهای فشاری و خمشی ملاتهای سیمان در ایران بر اساس استاندارهای DIN انجام می گردد ، چگونه می توان مقادیر اندازه گیر شده در این استاندارد را به استانداردهای ASTM و BS تبدیل نمود؟ پاسخ- برای این کار می توان ضرایب تقریبی زیر را به کار برد: الف- مقاومتهای فشاری: cm² / kg DIN = 14/1 × (3 روزه) ASTM cm² / kg DIN = 21/1 × (7 روزه) ASTM cm² / kg DIN = 28/1 × (28 روزه) ASTM       ب- مقاومت خمشی:     cm² / kg DIN = 99/1 × (3 روزه) ASTM cm² / kg DIN = 06/2 × (7 روزه) ASTM cm² / kg DIN = 13/2 × (28 روزه) ASTM
سئوال: چرا ایر اسلاید مواد خام که مواد خردایش شده از اسیاب را به ایر لیفت منتقل می کند همواره و به طور مرتب از محل خاصی که دقیقا زیر شوت قرار دارد پاره شده و در نتیجه موجب توقف آسیاب و آلودگی محیط می گردد؟
پاسخ: می دانیم که مکانیزم حرکت مواد توسط ایر اسلاید بر اساس پدیده سیلانی شدن ( Fluidization ) صورت می گیرد. این پدیده به مواد پودر شده ، خواص مایعات را می دهد و در نتیجه مواد بر روی سطح ایر اسلاید که دارای شیب ملایم است همانند مایع جریان می یابد. پديده سیلانی شدن پديده بسیار جالبی است، و همانطور که گفته شد به مواد پودر شده، خواص مایع را می دهد. به عنوان مثال خواص ذیل را می توان در مورد آن ذکر کرد:1-خاصیت ظروف مرتبط: هر گاه دو ظرف با سطح مایع مختلف به هم مرتبط گردند، مایع از ظرفی که سطح مایع بالاتری دارد به ظرفی که سطح مایع پایین تری دارد جریان یافته و در نهایت دو ظرف دارای سطح مایع یکسان می گردند. 2- خاصیت شناوری: هر گاه یک شی در مایع انداخته شود چنانچه وزن مخصوص آن شی از مایع بیشتر باشد غرق خواهد شد و اگر وزن مخصوص آن برابر با مایع باشد به صورت غوطه ور قرار خواهد گرفت و هر گاه وزن مخصوص آن از مایع کمتر باشد شناور می گردد.با توجه به مطالب فوق و اینکه این قوانین در مورد مواد پودر شده سیلانی fluidized bed مصداق دارد.
نتيجه گيری: در هنگام انتقال مواد خام توسط ایراسلاید که براساس حرکت سیالی صورت می گیرد بوجود آمدن حالت سیالی مواد خام در اثر عبور هوا از سوراخهای پارچه اسلاید انجام شده و لازم نیست پارچه اسلاید هیچگونه حرکتی داشته باشد. به عبارت ديگر این تصور که مواد در اثر تکان خوردن پارچه به حرکت درآیند اشتباه بوده بلکه مواد به علت عبور هوا از سوراخهای پارچه و نهایتا بستر مواد حالت سیالی پیدا کرده و در اثر شیب اسلاید به طرف جلو جریان می یابد که این جریان با توجه به پديد آمدن خواص مایع و یکنواخت نبودن سطح مواد در طول اسلاید صورت می گیرد.
با توجه به مطالب فوق و اینکه پارچه اسلاید نیازی به حرکت ندارد می توان در محلهائی مثل زیر شوت که احتمال پاره شدن پارچه اسلاید در اثر وجود قطعات فلزی در مواد وجود دارد پارچه اسلاید را مجهز به صفحات مشبک نمود که اين صفحات ضمن هدایت هوا از میان پارچه در اثر وجود قطعات فلزی جلوگیری می کند لذا چاره کار نصب صفحات مشبک است همچنانکه ایرلیفت ها نیز در محل پارچه به این صفحات مجهز هستند: صفحات مشبک فلزی دو صفحه دوقلو و مشابه بوده که پارچه ایراسلاید در وسط آن قرار گرفته و نصب می شود